tirsdag den 5. marts 2013

Læseprøve: Kalkmaleriet i Vejlby kirke


Dette kalkmaleri er faktisk en slags reklame. Det er en reklame for Maries medister, som var et meget elsket produkt på egnen lige nord for Aarhus. På billedet kan man se, at kongens mundskænk ligger ned og har fået skåret hul i maven. Kongens mundskænk var ham, der skulle smage på maden, inden kongen spiste af den, og det gjorde han for at sikre, at maden ikke var forgiftet. Havde nogen puttet gift i maden, døde mundskænken, og så fik kongen noget andet at spise. - Her er det imidlertid gået galt for mundskænken. På grund af den lækre medister kom han til at sluge det hele i en fart. Og kongen kræver nu medisteren tilbage.
Så populær var Maries medister, siger reklamen på en sjov måde. Og en lidt pjattet måde, vil vi nok mene i dag. 

(Ja, i det ovenstående fantaseres der en kende frit over kalkmaleriets motiv. I den alvorlige halvdel, som den kommende bog også kommer til at rumme, ville det være nærliggende kort at redegøre for kalkmalerierne i Danmark. Det kan godt gøres spændende. (Og sådan veksler bogen mellem løgn og fakta, mellem fup og virkelighed, det er det, det hele går ud på!)) 

(Ps. Det kan altså godt være, at dette eksempel fra skitsebogen er lige lovlig pjattet - jeg kan ikke love, at det kommer med! Jeg fyrer bare nogle ideer af her.)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar