onsdag den 17. juli 2013

De ildelugtende københavnere

Jeg tror, at der kan komme en helt o.k. historie ud af vandtårnet på Randersvej ... 


Vandtårnet på Randersvej.
I løgneafdelingen kan jeg fortælle om, hvorledes vandtårnet blev bygget i en fart og som en fæstning mod den horde af ildelugtende (og vandskræk) københavnere, der slog lejr uden for byen. Det skete dengang i de gode, gamle dage, da der stadig var ordentlige belejringer til. Så det er nok mere end 400 år siden. 
Da de geskæftige aarhusianere havde bygget tårnet, tog de bynøglen og deres børn og høns og andre værdigenstande og forskansede sig i det. Og da så de ildelugtende og på alle måder ulækre københavnerne kom anstigende, blev de bombarderet med vandbomber og vandstråler og således jaget på flugt. 
Slut prut. 

Det lyder umiddelbart som en tilforladelig børnehistorie - krudt og kugler er erstattet med vand! Hvor sødt!
Ak, så enkelt er det ikke. Når en københavner for eksempel blev ramt på benet af tilstrækkelig mange vandstænk, måtte det amputeres. 
Jovist, deres vandskræk var velbegrundet.

Men det er altså derfor, nogle af nedløbsrørene på vandtårnet har form som drabelige dragehoveder for ikke at sige kanonrør. For de er faktisk tænkt som en slags dødbringende våben.


Se hvorledes nedløbsrørene knap nok kan
kaldes nedløsbsrør! De stritter ud
i luften og er lange dragehalse. 

I den sandfærdige ende af bogen vil jeg (ikke mindst med udgangspunkt i gode, gamle Wikipedia, der leverer en grundig gennemgang af bygningen) i kort og underholdende form (det er jo immerhin en børnebog) fortælle om det specielle tårn på Randersvej.
Det er da blandt andet interessant, at der opstod en hel bydel omkring det: Christiansbjerg. Man havde indtil da savnet rent vand i området - det fik man med vandtårnet, og folk flyttede derud. Så det har jo haft kæmpestor betydning engang. 
Før det gik folk og huggede vand fra hinanden. Nemlig, de scorede vand fra brøndene. Det er jo vildt ... 

I dag rummer tårnet værksteder og væresteder. Jeg har ikke været oppe i det. Endnu. 

PS: Hvis man ikke er klar over, hvad jeg mener med 'løgneafdelingen' og 'den sandfærdige ende af bogen', må jeg henvise til bl.a. dette tidligere blogindlæg, der illustrativt forklarer bogens princip.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar